Wat is black hat SEO?

Binnen de wereld van SEO, zoekmachine optimalisatie, wordt er veel gesproken over ‘white hat’ en ‘black hat’ SEO. Al is deze scheiding niet altijd even zwart/wit (leuke woordspeling hé ;-)). Er bestaat namelijk ook zoiets als ‘grey hat’ SEO. Dit balanceert tussen deze dunne tweescheiding in.

Black hat SEO

De meest beruchte SEO’ers zijn toch de black hatters. Wat black hat SEO inhoudt is alles wat niet mag volgens de zoekmachine richtlijnen maar toch goede resultaten oplevert met betrekking tot de ranking van een website. Google is onderhand erg goed geworden in het detecteren van deze black hat tactieken. Wanneer Google dit ontdekt wordt het direct bestraft met een penalty. Het is dus een riskante manier om een website goed te laten ranken in Google. Het is over het algemeen niet duurzaam. Wel kan het veel resultaat opleveren.

Voor de meeste black hat werkzaamheden is het niet de vraag of je bestraft wordt, maar wanneer. Vroeg of laat wordt het gedetecteerd en heb je een penalty aan je broek hangen. Bepaalde ‘black hatters’ weten dat ze gepakt zullen worden, maar in dat korte tijdsspan waarin ze heel goed ranken verdienen ze dusdanig veel dat het de moeite waard is.

Enkele (verouderde) ‘black hat’ SEO technieken zijn:

Betaalde links

Er zijn meerdere methodes om tegen betaling links te krijgen bij diverse websites. Echter is het niet de bedoeling dat je autoriteit koopt, Google wil dat je deze verdient. Zij verwachten om die reden dat je betaalde links een nofollow-tag meegeeft. Een advertorial is een voorbeeld van een betaalde link. De gebruiker moet doorhebben dat het een betaalde of gesponsorde link gaat. Ook zijn er verschillende websites die links plaatsten tegen betaling. Kijk in de video wat Matt Cutts (voormalig hoofd van het webspam team van Google).

Spam comment

Gebruikers en eigenaren van weblogs herkennen dit zonder meer. Nietszeggende reacties, mogelijk in een andere taal, met een link naar een bepaalde website. Dit is link spam, die links achterlaten in de comments. Hoewel het vaak om nofollow-links gaat, is deze zeker veelvuldig toegepast om een betere positie te veroveren in zoekmachines.

Article spinning

Dit is een techniek die in het verleden veel werd gebruikt, maar die je nog steeds tegen kan komen. Bij article spinning wordt gebruikt gemaakt van spinning tools. Dit zijn tools die op basis van wat je aangeleverde tekst, meerdere ‘unieke’ teksten genereert met daarin de gewenste zoekwoorden verwerkt. De software maakt onder andere gebruikt van synoniemen om duplicate content te ontwijken.

Cloaking

Het is mogelijk om de spiders van zoekmachines voor de gek te houden door middel van ‘cloaking’. Dit is een techniek waarbij je de zoekmachine spider andere content laat ‘crawlen’ dan de content die gebruikers daadwerkelijk te zien krijgen.

Keyword stuffing

Bij ‘keyword stuffing’ wordt een pagina overladen met één of meerdere zoekwoorden. Deze zoekwoorden komen zo vaak terug, dat het niet leest als een natuurlijke tekst. In het verleden werden deze zoekwoorden ook wel eens verstopt door onzichtbare tekst.

Linkfarms

In het verleden werd er veel gebruik gemaakt van zogenaamde ‘linkfarms’. Dit is een webpagina of een groep websites die bestaat uit een groot aantal verschillende links. Deze websites zijn gemaakt om het aantal backlinks van een website te verhogen. De content bestaat voornamelijk uit links, de relevantie en de kwaliteit van een dergelijke linkfarm zijn dus tot het minimum beperkt.

Microsites – low quality website

Een ander veelgebruikte methode zijn microsites. Dit zijn websites die vaak bestaat uit 1 tot 5 pagina’s. Deze websites zijn gericht op één of enkele zoekwoorden. De gewenste zoekwoorden komen veelvuldig terug in de content en meestal ook in het domeinnaam.

Negative Seo

Negative seo houdt in dat een ‘black hatter’ het gemunt heeft op zijn concurrent door zijn concurrent te overladen met slechte backlinks zodat deze concurrent in de rankings zakt.

Blijf uit de buurt van black hat methodes

Wij raden elke vorm van black hat af. Google wordt namelijk steeds beter in het opsporen van black hat praktijken door webmasters. Een penalty van Google kan grote gevolgen hebben voor je webshop of website. Het is daarom verstandig om de richtlijnen van Google zo goed mogelijk op te volgen en regelmatig de ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie te volgen. Een white hat SEO strategie levert je op langere termijn gegarandeerd de beste resultaten. Mocht je een penalty hebben ontvangen van Google of ben je door onverklaarbare redenen gezakt in de rankings, neem dan contact met ons op. Dan lossen wij dit graag voor u op!