Google Penguin update

We wachten inmiddels al een tijdje op de nieuwe Penguin update. De laatste Google Penguin update dateert alweer van een hele tijd geleden (2014). Het gerucht was dat de nieuwe Google Penguin update eind december 2015 uitgerold zou worden, echter dit is verschoven naar januari 2016. Wat kunnen we verwachten van de nieuwe Penguin update? Is jouw webshop er klaar voor?

Wat is Google Penguin?

Google is continue bezig met hun zoekalgoritme verbeteren. Ze proberen de meest relevante zoekresultaten te weergeven bij jouw zoekopdracht en onnatuurlijke manipulatie van zoekresultaten te voorkomen. Om dit steeds verder te optimaliseren komt Google om de zoveel tijd met een update, in dit geval de Google Penguin. Google Penguin is geïntroduceerd in 2012 door Google. Google Penguin is een algoritme wat linkprofielen controleert. Waar het vroeger nog mogelijk was een hoge Google ranking te ‘kopen’ is de Penguin daar om een stokje voor te steken. De Penguin straft ‘slechte’ linkprofielen en beloont ‘natuurlijke’ linkprofielen.

‘Linkprofielen’ zijn alle links op domeinen anders dan die van jezelf met een linkje naar jouw webshop. Dit kan bijvoorbeeld een partij zijn die je sponsort of waar je mee samenwerkt.

‘Slechte’ linkprofielen bevatten links die onnatuurlijk zijn verkregen. Denk hierbij aan betaalde links, commentlinks of spamlinks. Het toepassen van dergelijke linkprofielen zorgt er niet meer voor dat je hoger scoort in Google. Sterker nog, het kan leiden tot een daling in posities!

‘Natuurlijke’ linkprofielen bevatten links die natuurlijk zijn verkregen. Dit zijn relevante links voor de branche waarin jij actief bent. Links met informatie waar je de bezoeker van jouw shop op wilt attenderen.

Google Penquin

Google Penguin 4.0

Google heeft een tijd geleden de nieuwe Google Penguin ‘update’ al aangekondigd. Het verschil met voorgaande Penguin updates is dat de nieuwe update beschikt over real-time data. Hiermee zal deze Penguin de slimste in zijn soort worden! Google Penguin penalty’s zullen minder funest zijn als voorheen. Daar waar je nu nog een hele tijd moet wachten tot Google erkent dat je een probleem verholpen hebt, zou deze update dat direct moeten verwerken. Zo wordt beloofd dat rankings (positief en negatief) direct worden aangepast aan de hand van het nieuwe backlinkprofiel.

Tips

  • Richt je op kwalitatieve links. Probeer een natuurlijk linkprofiel op te bouwen.
  • Gebruik relevante content. Dit blijft enorm belangrijk!
  • Zorg dat je webshop technisch goed in elkaar zit. Denk hierbij aan een goede pagespeed, goede meta data etc.
  • Twijfel je over de kwaliteit van je backlinks? Schakel dan een expert in!

Bang voor de Penguin?

Het kan natuurlijk zijn dat je nu of in het verleden bezig bent geweest met het uitbreiden van je backlinkprofiel. Links die ‘vroeger’ nog door de bocht konden, kunnen inmiddels als ‘onnatuurlijk’ worden aangeduid. Mocht een SEO-bureau het backlinkprofiel hebben verzorgt, en twijfel je hoe deze links verkregen zijn? Neem bij twijfel contact met ons op zodat we controleren of jouw shop over een onnatuurlijk backlinkprofiel beschikt.