Haal meer omzet uit mobiel verkeer

Zoals je hebt kunnen lezen in een artikel van mijn collega Robbin, neemt het gebruik van mobiele apparaten enkel toe. Zodoende is het belangrijk dat de webshop geoptimaliseerd is voor mobiele devices. Dit is overigens ook belangrijk voor Google!

Optimaliseer webshops voor diverse mobiele devices

Tegenwoordig zijn er tal van besturingssystemen voor mobiele devices, zoals smartphones en tablets. Naast de verschillende besturingssystemen heb je ook te maken met veel verschillende versies en verschillende browsers. Hoe werkt je webshop op een iPhone 6? Werkt het inloggen op een Samsung Galaxy S4? Is je navigatie duidelijk op een Samsung Galaxy Tab 3?
De grote vraag is dan: voor welke mobiele devices optimaliseer je de webshop en hoe test je dit?

Bepaal de doelgroep

In de basis moet de webshop optimaal presteren op de meest gebruikte mobiele devices en besturingssystemen binnen jouw doelgroep. Daarom is het belangrijk te bepalen waar je doelgroep zich bevindt. Per land is er namelijk veel verschil in marktaandeel van mobiele besturingssystemen.

In Nederland bijvoorbeeld hebben iOS en Samsung 84% marktaandeel. Dit maakt het testen echter niet per definitie makkelijker. Binnen de genoemde besturingssystemen zijn er namelijk nog steeds tal van verschillende devices met verschillende versies en verschillende browsers. Deze kennis zorgt er wel voor dat je gerichter kunt testen. De focus zal in eerste instantie liggen bij de meest gebruikte platforms.

Gebruik besturingssystemen Nederland en Europa

 

Is het haalbaar om alle mobiele devices te testen?

Waarschijnlijk niet allemaal. Het is niet werkbaar om op ieder device het gehele proces van inloggen, bestellen, adressen beheren, etc. te doorlopen. Dit zou testen een tijdrovende en kostbare bezigheid maken. Een interessante vraag is hoe we op een efficiënte manier meerdere mobiele devices testen? Gelukkig is hier een oplossing voor.

De oplossing: Device Lab!

Een Device Lab is een netwerk van een computer en mobiele devices waarop je in één keer alle aangesloten devices kan testen. Door simpelweg via een desktop de gehele shop te doorlopen, volgen de mobiele devices exact wat er op de desktop versie gebeurt. Klik je op een link, dan gebeurt dat ook op alle aangesloten systemen. Scroll je over een pagina, dan scrollen de andere devices mee. Dit maakt testen werkbaar, efficiënt en haalbaar en tilt de kwaliteit van oplevering van mobiele webshops naar een hoger niveau.

Devicepark

Een Device Lab bij METMEER

Op dit moment wordt hard gewerkt om een Device Lab op te zetten zodat al onze experts nog beter kunnen testen. Ben je benieuwd naar de vorderingen en wil je eens zien hoe een Device Lab werkt? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte.