DigiD voor uw webshop?

De nieuwe standaard voor online dienstverlening
Op verschillende nieuwssites is te lezen over de introductie van het eID-stelsel. Dit stelsel word geïntroduceerd door de overheid als opvolger van DigiD en een verlengstuk van eHerkenning (voor bedrijven). Het gaat hier om een soort elektronische identiteitskaart. Het eID is mogelijk interessant voor webwinkels vanwege de introductie van one-click-buy en de leeftijdscontrole.

Wat betekend eID voor consumenten
Als consument zit je vaak met een hoop verschillende wachtwoorden en gebruikersnamen, je moet inloggen met je smartphone, via DigiD, en in sommige gevallen zelfs je gegevens inscannen vanaf je paspoort. Organisaties bepalen hoe jij je online moet indentificeren. Je bezit als het waren over een grote digitale sleutelbos.

In de situatie met de elektronische identiteitskaart bepaal jij op wat voor manier je verbinding maakt met eID, je kiest zelf hoe je inlogt. Eenmaal verbonden kun je toestemming geven om aanvullende gegevens te verstrekken zoals, kredietwaardigheid, beroepsgroep, leeftijd etc. Deze gegevens kun je verstrekken aan de bank, overheid, verzekeraar of een webwinkel.

  • Minder wachtwoorden, pasjes e.d.
  • Bescherming en privacy
  • Minder ID-fraude
  • Meer en nieuwe vormen van dienstverlening
  • Europees geldig
  • Leeftijd is duidelijk

Er zijn diverse redenen die eID tot een zeer wenselijke ontwikkeling in de e-commerce sector in Nederland maken. Elaine Oldhoff, beleidsadviseur Consumentenrecht & e-Privacy, thuiswinkel.org

Wat betekend eID voor webshops?
Al geruime tijd is Thuiswinkel.org actief betrokken bij de ontwikkeling van het eID Stelsel, dit initafief moet straks ook in de private sector bruikbaar zijn. Online leeftijdverificatie, gemak en vertrouwen zijn belangrijke verwachtingen die webwinkeliers in Nederland aan eID stellen.

Ook komt er een betere leeftijdscontrole: Voor games, films, alcohol en sigaretten. Nu gelden dezelfde wetten als bij een offline winkel:

Artikel 20: Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

Dit valt voor een online verkoper echter amper te controleren. Volgens staatssecretaris van Rijn (VWS) is een eID hiervoor dé oplossing. Het eID systeem voert de authenticatie uit en kan daarna informatie doorspelen aan de betreffende webshop. Eigenlijk gaat net zoals in fysieke winkels.

One-click-buy
Eén account voor alles, zodra je eID is gekoppeld aan de webshop waar je iets koopt, kun je met één klik de aankoop voltooien. De overheid noemt dat ‘one-click-buy.’ Privacy en gebruiksgemak staan voorop.

Bij de eerste proef zijn 1.000 consumenten betrokken. Als de pilot een succes is, dan sluiten in 2016 ‘de vijf grootste webwinkels’ zich bij het initiatief aan. Welke dat precies gaan zijn, is nog niet bekend.

Adresgegevens
‘Daarnaast hoeven webshops straks niet meer bang te zijn dat een klant in het aanmeldingsproces zijn adresgegevens verkeerd invult, want inloggen kan gewoon via een account dat één keer is aangemaakt’, vertelt Paul Alfing van Thuiswinkel.org. ‘Dit is ook een voordeel voor de consument. Die hoeft de verschillende inloggegevens bij diverse webshops niet meer te onthouden.’

Hoe gaat het werken?
Het is een trend dat steeds meer online winkels ook een fysiek verkoop- of ophaalpunt hebben. eID moet zowel op internet als in een zaak gebruikt kunnen worden tijdens een transactie. Hierbij is privacy van groot belang. “Organisaties krijgen enkel toegang tot die informatie die strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van hun taak.” Die regels worden in de wet vastgelegd en er komt een toezichthouder die de naleving ervan controleert. Organisaties die willen toetreden tot het eID-systeem zullen een audit ondergaan bij toetreding, die daarna periodiek wordt herhaald. “Een online slijter krijgt bijvoorbeeld enkel te zien of een persoon ouder dan 18 jaar is. De slijter krijgt dus niet de geboortedatum of het burgerservicenummer van die persoon te zien.”

Meningen
Niet iedereen is positief over de introductie van het eID stelsel, zo was Bits of Freedom al bij voorhand tegen het voorstel, volgens hen is dit mogelijk het begin van het einde van de anonimiteit op internet in Nederland. Ook online worden er veel vragen gesteld over het eID. Zoals Privacy Barometer, “Het ontwerp voor de opvolger van DigiD vertoont flinke gaten als het om bescherming van de privacy gaat. Dat blijkt uit de beschikbare documentatie en uit een bijeenkomst van deskundigen, die vrijdag 10 oktober in Amsterdam plaatsvond”.

Planning
De eID zal voorlopig nog niet ingevoerd gaan worden, de deadline voor de overheid staat op 2017. In een kamerbrief beschrijft minister Plasterk van het ministerie van Binnenlandse Zaken hoe de overheid dit doel voor 2017 voor burgers wil bereiken.

Wil je meer weten omtrent eID? Ga naar www.eid-stelsel.nl.